1

Temat: Asystent Osoby Niepełnosprawnej

Witam!
Chciałabym zapytać o Wasze doświadczenia, wrażenia dotyczące pomocy Asystenta Osoby Niepełnosprawnej.  Czy mieliście kiedykolwiek możliwość korzystać z takiej formy wsparcia? Jak układała, bądź układa Wam się współpraca z taką osobą, czy jesteście zadowoleni, a może wprost przeciwnie?

2

Odp: Asystent Osoby Niepełnosprawnej

Czytałam że w Szwecji doskonale rozwinięty jest program asystent os. niep. jest Jeśli ma sie prawo pobytu i generalnie jest sie legalnie w danym kraju to czasem zycie moze byc latwiejsze niz w Polsce. sad

3

A właśnie jestem ciekawa jako to u nas działa. Coraz częściej się o tym słyszy ale nie wiem jak to wygląda w prawdziwej odsłonie.

4

Może w większych miastach funkcjonuje coś takiego ale na prowincje jeszcze nie dotarło i pewnie długo nie będzie.

5

Tak zgadzam się w wiekszych miastach realizowane są takie programy jak Asystent Osoby Niepełnosprawnej jest  to miejski program aktywizujący osoby niepełnosprawne, którego realizacja odbywa się na terenie całego miasta stołecznego Warszawy. Punkt dowodzenia programem znajduje się w Centrum Usług Socjalnych i Szkolenia Kadr Pomocy Społecznej.
asystenci pomagają wyjść na zakupy, na spacer, zwiedzić Warszawę, dojechać do pracy lub na rehabilitację, załatwić sprawy w urzędzie itp.  dobre i to! wink

6

Witam
Zgadzam się z koleżanką wyżej, że w dużych miastach jest realizowany program asystenta osoby niepełnosprawnej.Mieszkam w Warszawie i też słyszałam o Centrum Usług Socjalnych i Szkolenia Kadr Pomocy Społecznej w Nowolipie.Polecam wszystkim  wziąć udział w ich programie i zostać samemu asystentem osoby niepełnosprawnej, może w nim uczestniczyć każda osoba pełnoletnia, mieszkająca w Warszawie.Co jakiś czas przyjmują ogłoszenia osób chętnych do pracy w charakterze asystenta.Przyznam jednak że do końca nie jest tak że tylko duże miasta realizują takie projekty. W miejscowości z której pochodzę o wiele mniejszej od Warszawy  gdzie mieszka ok.19.315 mieszkańców była nawet prowadzona policealna szkoła medyczna, której jednym z głównych kierunków nauczania był Asystent osoby niepełnosprawnej.Więc do końca tak nie jest że tylko duże miasta realizują jakiś projekt, to wszystko zależy od władz danej miejscowości, gminy i zapotrzebowania na asystentów.

7

Asystent jak najbardziej tak - ale na ogół asystent nie spełnia swej funkcji podstawowej - jest wykorzystywany do tzw "czarnej roboty" a nie do wspomagania os. niep.
hmm... na ogół asystenci godzą się na takowe traktowanie, zalezy im na pracy, która i tak nie adekwatnie ejst wynagradzana

8

Jeśli chodzi o asystentów z prawdziwego zdarzenia to można ich znaleźć w Ośrodku Asystenta Osoby Niepełnosprawnej.Ośrodek ten powstał dzięki Fundacji Hej, Koniku smile zapraszam na ich strone  http://www.hejkoniku.org.pl/Osrodek-Asy … 3,j,1.html

9

Przyznam, że ja mam problem ze zrozumieniem zadania "ASYSTENTA...". Proszę o wyjaśnienie, jaką właściwie rolę ma on pełnić? Czy ma być opiekunem, czy pomocnikiem czy wspierającym, czy nauczycielem...? Widzę takie zagrożenie, że przy braku jednoznacznego określenia jego zadań sam Asystent nie wie czym ma sie zajmować.
Może ktoś mi to rozjaśni?

10

Asystent osoby niepełnosprawnej
jest osobą wspomagającą, w ogólnym (zbyt ogólnym) znaczeniu, nie do końca sprecyzowano co taka osoba ma robić, czy jest opiekunem/przewodnikiem itp ?
napewno nie powinna być to osoba która wykonuje coś za osobę niepełnosprawną a jej to umożliwić.
Bez dopłat z unii opłacenie asystenta jest niemożliwe, i kiedy kończy się program to osoba niepełnosprawna traci asystenta a asystent traci pracę.
Alternatywą dla asystenta w mieście w którym mieszkam/ małym i niezamożnym/ mops na życzenie osoby niepełnosprawnej
intelektualnie kieruje osobę z wolontariatu która ma do odpracowania czynsz i itp. taka osoba pomaga w zakupach, wychodzi na spacer, pocztę itp.

11

asia napisał/a:

Bez dopłat z unii opłacenie asystenta jest niemożliwe, i kiedy kończy się program to osoba niepełnosprawna traci asystenta a asystent traci pracę.

Swego czasu asystenta finansował też PFRON składało sie wówczas wniosek WnP i asystent był, teraz trzeba ruszyć trochę głową i pieniądze na asystenta też sie znajdą - od ubiegłego roku PFRON ogłasza konkursy na realizację zadań zleconych - i tam można napisać taki projekt i nie trzeba czekać na mannę z nieba - czyli dopłaty z unii albo na litość ze strony mopsów i gopsów i innych tego typu nieprzychylnych instytucji;
Pozdrawiam
P.S. Jakby ktoś chciał napisać taki projekt służę pomocą .... pozdrawiam smile